Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht / Musique Royale de la Force Aérienne Belge

Raphaël MACALUSO

Rafaël Macaluso werd geboren op 4 december 1979 in Luik.

Op 3-jarige leeftijd begint hij zijn muzikale studies onder de vleugels van zijn vader Rosario Macaluso (Internationaal Solist – Cornet Solo bij de Koninklijke Muntschouwburg – leraar aan het Koninklijk Conservatorium in Luik).

In 1987, op de leeftijd van 7 jaar, treedt hij voor het eerst op in de Koninklijke Muntschouwburg als piccolo speler op het podium in de opera ‘Jenufa’ van Janacek onder leiding van Sylvain Cambreling. Vanaf dat moment is hij vastbesloten om van muziek en meer bepaald het trompet spelen zijn beroep te maken.

Tijdens zijn tienerjaren zet hij talrijke prestaties neer als solist zowel voor kamermuziek als in symfonische orkesten en opera. In deze periode krijgt hij ook de gelegenheid om een cd op te nemen met Lola Bobesco (violiste met internationale faam – op 17-jarige leeftijd Laureaat tijdens de wedstrijd Eugène Ysaye (1937), de latere Koningin Elisabeth wedstrijd. Dankzij deze ervaring krijgt hij ook de smaak te pakken voor het muziekonderwijs.

Na zijn middelbare studies schrijft hij zich in aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, in de trompetklas van zijn vader Rosario Macaluso en aan het einde van het eerste jaar behaalt hij onmiddellijk de eerste prijs trompet met grote onderscheiding, de eerste prijs kamermuziek en de eerste prijs notenleer. Gedurende zijn studies komt hij ook in contact met verschillende eminente leraren zoals Manu Mellaerts (Internationaal Solist – Trompet Solo bij de Koninklijke Muntschouwburg en leraar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel), Pierre Thibaud (Internationaal Solist – ereprofessor aan het Conservatoire National Supérieur de Paris), Jérôme Callet (New York), Bob Case (studio muzikant –New York).

In 2001 wordt hij aangenomen door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht onder leiding van Commandant Dirigent Alain Crepin, momenteel onder leiding van Kapitein Dirigent Matty Cilissen en in diezelfde periode wordt hij assistent in de trompetklas van het Koninklijk Conservatorium van Luik. In deze functies is hij nog steeds werkzaam. Hij treedt ook op als solist in verschillende muziekstijlen, zowel in België als in het buitenland. Ook de harmonie Nidrum wordt geleid door Rafaël Macaluso. Hij leid bovendien intensief werk als composer arranger performer bij « Studio 59 » die hij zelf schiep in augustus 2013 (zie website www.rosariomacaluso.be) en bij Golden River Music edities (zie website www.goldenrivermusic.be).